Četvrtak, 20 Srpanj 2017 01:19

Nakon Genta počele pripreme za Salzburg!

Napisao

Uspješan nastup u Gentu u Belgiji na Evropskim sportskim igrama rekreacije (ESCG 2017) ostvarili su plivači Armida Jelenić, Vukica Palčić, Longino Sošić i Gordan Ukić, članovi Društva za sportsku rekreaciju Rovinj, koji su osvojili 10 medalja u bazenskim disciplinama i 2 medalje na plivanju na otvorenim vodama na jezeru Blaarmeersen što je za tako malu delegaciju od četiri sportaša plus voditelj Aldo Krelja veliki uspjeh. .(rezultati 1, rezultati 2)

Naravno da je u zemlji za čiju gastronomiju kažu da je kvantitet njemački a kvalitet francuski i koja ima najbolje pivo na svijetu bilo vremena i za druge užitke. Osim što nas je poslužilo prekrasno vrijeme imali smo nevjerojatan i neočekivan susret  u tako dalekoj i nepoznatoj zemlji sa dva domaća čovika. U prekrasnom Brugges-u sreli smo se sa Diegom Antončićem iz Kanfanara koji je dan prije magistrirao na College of Europe ali je našao vremena da nas obilato nahrani informacijama o povijesti grada, za kojega kažu da je sjeverna Venecija po ljepoti i koji svoju očuvanu ljepotu arhitekture zahvaljuje tome što nikada u svojoj povijesti nije bio u nijednom ratu razoren. Doznali smo sve i o dva različita naroda, Valoncima i Flamancima, koje su ni krive ni dužne na silu spojili u jednu zemlju i dali joj ime  Belgija ali koji  svoju izraženu netrpeljivost vješto skrivaju od putnika namirnika.

U kišnom Oestentedu na atlanskoj obali naletili smo na fantastično organiziranu  fieru i probali ukusne kuhane volake i još neke druge delicije od riba a koje su se nudile na desetke štandova duž rive. Zadnjeg dana na putu za aerodrom nakratko posjećujemo Brisel gdje  konačno naručujemo pedoče koje su s pravom prozvali  nacionalnim belgijskim jelom, jer su ukusni i odlično pripremljeni. Probali smo ih u talijanskom restoranu u društvu sa Leom Budicinom iz Rovinja koji ovdje živi i radi u Euro parlamentu u uredu parlamentarca Nina Jakovčića i sa kojim smo u kratkom boravku u Briselu ipak uspjeli na brzinu vidjeti neke važne znamenitosti grada i naravno posjetili najpoznatiju pivnicu Delirijum. Probali smo još i njihove vafle, ukusni waterzooi i legendarnu belgijsku čokoladu i shvatili koliko je prepoznatljiva gastronomija važna u turističkoj ponudi neke zemlje (regije). Zato, dragi naši turisti, svi hote na maneštru i teran!

Vratili smo se puni dojmova o zemlji dobrih i srdačnih ljudi a o savršenoj organizaciji gradskog i prigradskog prometa reči kompliment je malo, mada je za zemlju iz srca bogate Evrope to pomalo i očekivano ali nažalost za nas je to nedokučivo i nedostižno (tužno) iskustvo.

Sa povratkom iz Belgije počinju pripreme za slijedeći sportski susret 2019. godine koji će se održati  u Salzburgu u Austriji, i za kojeg vjerujem da će interes rovinjskih rekreativaca biti daleko veći .( napisao i fotografirao Gordan Ukić, www.foto-duga.com)

Pročitano 1313 puta